Új szakaszában az EB motor integrációja

A tavalyi évben zajlott az átépítések megtervezése, az elvégzendő munkák pontosítása valamint a külső beszállítók kiválasztása, s ezek mind-mind nagyon fontos, viszont kevésbé látványos elemei egy ilyen komplex projekt megvalósításának.

Idén viszont már megkezdődött az átépítések „kézzelfogható” szakasza is, maga az integráció – vagyis a meglévő megmunkáló sorok alkalmassá tétele az új motor gyártására.

Három megmunkáló sor lesz átépítve: a Főtengely 1-es, a Blokk 3-as és a Hengerfej 2-es megmunkáló sorok. Az átalakítást követően a Főtengely 1-es sor MDE és EB főtengelyeket is képes lesz majd gyártani. A másik két sor EB komponensek gyártására lesz alkalmas.

Az említett sorok az elkövetkező hónapokban az átállás miatt különböző ütemezésben leállnak, ezért megtörtént az ott gyártott komponensek előzetes legyártása és tárolása.A megmunkáló sorokon található CNC gépek esetében az átépítés magába foglalja a munkadarab rögzítési megoldásának megváltoztatását, a gépek egyes alkatrészeinek cseréjét, a szerszámok cseréjét valamint az átprogramozást. Igyekeztünk minél nagyobb mértékben önerőre támaszkodva elvégezni az átalakításokat, ezzel is csökkentve a projekt összköltségét.

A szerelő robotok esetében funkcióváltás és átprogramozás lesz szükséges, amit java részben külső beszállító cégek fognak elvégezni.

A projekt szoros osztályok közötti együttműködésben zajlik: a központi műszaki mérnökségtől kezdve, a karbantartáson keresztül, az üzemeltető mérnökökön, az oktató központ munkatársain át, mindenki együtt dolgozik az átépítési folyamat megoldásán.