Motorok
futószalagon

Az újtermékek bevezetéséért felelős igazgató a sajtó képviselői számára tartott előadásában először is azt hangsúlyozta, hogy az Opel 1992 júliusa óta gyárt motorokat Magyarországon. Mint hozzátette: az Opel a gyár indulása óta 1,4 milliárd eurót ruházott be Magyarországon, s jelenleg több mint 2300 embernek ad munkát Szentgotthárd térségében. (Egy tétel a sok közül: a legmodernebb motorokat kibocsátó Flex gyár nem kevesebb, mint 700 millió eurós beruházással épült.)


motor2

 

motor3


A fejlesztések nyomán a gyártott termékpaletta is folyamatosan bővült: a motorgyártás mellett motorkomponensek gyártása, automata sebességváltó-gyártás, továbbá váltófelújítás és motororsó-javítás is elindult.

Az eredménysor önmagáért beszél: a kezdetek óta 9 millió motor, 6,8 millió hengerfej, 210.000 Allison sebességváltó és 62.000 felújított váltó készült el Szentgotthárdon.

 


motor7

Visszatérve a motorokhoz: a termelés anno a Family-1 üzemrészben indult, amely tavaly is 158 ezer motort bocsátott ki. Ezek nagy része tengerentúli piacokra megy, 65 százaléka Mexikóba, 16 százaléka az USA-ba, Európában pedig főként lengyelországi és német gyárakba kerül. Fam 1-es erőforrás található mások mellett például a Chevrolet Aveo/Sonic, a Chevrolet Cruze, Opel Corsa, Opel Astra B, Opel Zafira, Chevrolet Trax gépkocsikban.

A legkorszerűbb kis- és közepes benzinmotorokat, valamint a közepes dízelmotorokat a már említett új Flex gyár bocsátja ki, amely 1000 új munkahelyet teremtett, s csaknem 40 féle motorvariánst gyárt. A fejlesztés nyomán a szentgotthárdi gyáré a világ egyik legkorszerűbb flexibilis gyártási rendszere: itt készül például az összes motor az új Astrába, amelyre 2015 óta 350 ezer darabos megrendelés érkezett.

Az itt készülő motorok sorában Gerencsér Gábor elsőként a kis méretű benzines erőforrást (SGE) mutatta be. Ennek – 1000 köbcentitől 1500-ig, 98-tól 163 lóerőig – több verziója készül Szentgotthárdon, ami viszont közös bennük, hogy a legmodernebb műszaki jellemzőkkel rendelkeznek. (Főbb műszaki jellemzők: központi közvetlen befecskendezés (SIDI), turbófeltöltés, szívó és kipufogó oldali vezérműtengely állítás, integrált kipufogócsonk.)


A Flex gyárban készülő másik motorcsaládhoz a közepes méretű benzines motorok (MGE) tartoznak, s természetesen ezen erőforrásokból is több féle (1.6-os és 1.8-as hengerűrtartalom, 145–200 lóerő) verzió készül. (Műszaki jellemzők: központi közvetlen befecskendezés, turbófeltöltés, szívó és kipufogó oldali vezérműtengely állítás, integrált hűtőmodul.)

Gerencsér Gábor elmondása szerint a rugalmas gyártósoron készülő harmadik motor bevezetése nagy újdonságot hozott a gyár számára, ennek előtte ugyanis nem készült még dízel motor Szentgotthárdon. Az említett 1600 köbcentiméteres MDE (közepes méretű dízel) motor ugyancsak több verzióban (110, 136, 160 LE) készül Szentgotthárdon, méghozzá a legmodernebb műszaki paraméterekkel. (Műszaki jellemzők: 2000 bar nyomású befecskendezőrendszer, változó térfogatú olajszivattyú és kapcsolható dugattyúhűtő olajfúvókák, kapcsolható hűtővíz szivattyú és vízhűtésű olajhűtő, csekély rezgés és zajkeltés.)

A Flex gyárban készült motorok 33 százaléka Lengyelországba, 23 százaléka az Egyesült Királyságba kerül, e mellett német és spanyol autógyárakba, továbbá Kínába, az USA-ba és Dél-Koreába is indulnak szállítmányok.

Az Opel Mokka, az Opel Zafira, az Opel Insignia, az Opel Adam, az Opel Cascada, a Chevrolet Equinox, a Chevrolet Cruze és a Chevrolet Malibu is a Flex gyárban készülő motorral szereltek.

És amiről semmiképpen sem szabad elfeledkezni: 2016-ban az Év Autójának választott Opel Astra modell motorjai is Szentgotthárdon készülnek!

MDE motorból a tavalyi évben 316.644, MGE motorból 39.387, SGE erőforrásból pedig 146.749 készült Szentgotthárdon. (Összehasonlításul a 2014-es adatok: 76.295, 15.817 és 9837 darab.)

Gerencsér Gábor a már említett 9 milliomodik, az új Insigniában debütáló 1,5-ös turbós benzines motorról szólva elmondta: az alapmotorként érkező blokk 163 lóerőt teljesít, nyomatéka 250 Nm. A 4 hengeres, soros elrendezésű EURO 6-os benzinmotor az 1.4-esnél nagyobb turbófeltöltővel rendelkezik, további jellemzői mások mellett a közvetlen üzemanyag befecskendezés, a mechanikus vákuumszivattyú, a hengerfejbe integrált kipufogó-csatorna, a kétoldali vezérműállítás, az alumínium blokk és bedplate, az elektronikus termosztát és az acél főtengely. A fejlesztők kiváló munkájának köszönhetően csupán 9 alkatrésze különbözik az 1,4-es turbós motortól. Ennek tekintetében a gyártósoron is csupán néhány dolog változott, nagyobb betanulásra csupán a főtengelyeket gyártó részlegen volt szükség, mivel ez az alkatrész teljesen új.


motor11


Gerencsér Gábor újságírói kérdésre azt is elárulta, hogy mi indokolja a háromféle, egymáshoz nagyon hasonló hengerűrtartalmú, kisköbcentis turbós benzinmotor gyártását az üzemben. Mint elmondta: a motorfejlesztés folyamatos evolúció, vagyis egyik blokk a másiknak a továbbfejlesztése, az eltérő termékciklusuk miatt viszont egy ideig párhuzamosan is gyártják az előd- és az utódblokkot.

motor8


motor9


motor10

 

 

Duphaston Online
Buy Astelin
Buy Claritin Online
http://allergyremediesonline.org/combivent/