A kockázat
el van vetve

A GM-ben korábban tradicionálisan külön vonalon futott a munkavédelem, illetve a környezetvédelem. A tavalyi globális auditokon azonban már egyre másra felmerült a két terület összevonása, integrálása, majd cégcsoportunkon belül az erről szóló döntés is megszületett. Ennek szellemében az Opel Szentgotthárdnál a korábban különálló munkavédelmi és környezetvédelmi csoportokból új, hatfős integrált szervezeti egység jött létre.

A csoport vezetője Pintér Szabolcs lett, akit a két terület legfőbb célkitűzéseiről kérdeztünk.

– Munkavédelmi területen természetesen az első és legfontosabb feladat, hogy megelőzzük a baleseteket. Hosszú éveken keresztül nem történt a gyárban munkanap-kieséssel járó üzemi baleset, s ez nagyon jó alapot teremt jövőbeli törekvéseink megvalósításához. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy az építkezésekkel, gyárbővítéssel a baleseti kockázat jelentősen megnőtt, s ez új kihívásokat hozott, nyugodtan mondhatom, hogy mindannyiunk számára. Közös feladatunk, hogy nyitott szemmel járva csökkentsük a rizikókat, feltárjuk azokat a nem biztonságos helyzeteket, állapotokat, amelyek potenciális baleseti forrásokat jelenthetnek – mutatott rá a közös kockázatfelmérés fontosságára Szabolcs, aki szerint munkatársaink elkötelezettek a munkavédelem iránt. Az EHS csoport vezetője arra is kitért, hogy a baleset-megelőzési, kockázat-feltárási törekvéseket egy folyamatosan áramoltatott, intenzív munkavédelmi tréninganyag is segíti, és ami szintén fontos: az alvállalkozók munkavédelmi tudatosságának formálásában a GM a jövőben egyre jelentősebb szerepet vállal. Automatikusan felvetődik a kérdés, hogy miért foglalkozik a GM az alvállalkozók biztonságával is? Erre a választ a statisztikák adják meg, melyek azt mutatják, hogy a GM telephelyeken belül a munkabalesetek jelentős része az alvállalkozók által végzett tevékenység során következik be, melyek közül nagyon sok a súlyos vagy akár végzetes kimenetelű esemény. Itt érdemes kiemelni, hogy a 2014. év 3 halálos balesetének elszenvedői szintén GM-nél dolgozó alvállalkozók voltak – ecsetelte Szabolcs az alvállalkozók bevonásának fontosságát.

Az elmúlt 2 évszázad rohamos technikai fejlődése során az ember még nem figyelt a környezet terhelésére. Manapság a termelési folyamatok környezeti hatásainak csökkentését már a legtöbb vállalat célul tűzte ki saját maga számára, ugyanis fenntartható fejlődés és környezettudatos társadalom nélkül a következő generációk szükségleteinek kielégítését tennénk lehetetlenné. A vállalaton belül – a munkavédelem mellett – az előbb részletezett szempontok miatt fontos szerepet játszik a környezetvédelem is. Ezt jelzi egy tavalyi FAM1-es kezdeményezés is, mely során a csoportvezetők a reggeli bejárások során azonosított környezet- és munkavédelmi nem megfelelőségeket közvetlenül a területi vezetőknek jelzik, s ha kellően fajsúlyos egy-egy találás, akkor az a reggeli igazgatói áttekintés napirendi témái közé is bekerül.

Az új EHS szervezeti egység létrehozásakor megfogalmazódott a gyáron belül tevékenykedő környezetvédelemmel foglalkozó kollégák tevékenységének átszervezése is. Ez azt jelenteti, hogy a gyáron belüli környezetvédelmi tevékenységet január vége óta alapvetően kettő osztály kollégái látják el. A Gyári Szolgáltatások osztályán belül a Global Facilities csoport a környezetvédelem napi, operatív szintű feladatainak végrehajtásáért felel. Az EHS csoport környezetvédelmi mérnökeinek felelőssége a gyár környezetvédelmi megfelelésének biztosítása, auditok szervezése, végrehajtása, a hatósági bejelentések, riportolások időben történő elvégzése és a kapcsolattartás a hatóságokkal, külső szervezetekkel. A környezetvédelemmel kapcsolatos feladatokkal kapcsolatban Szabolcs kiemelte, hogy a vállalat komoly kihívást jelentő irányelveket kapott a GM központtól, melyben meghatározták, hogy a víz- és energiafelhasználást, szén-dioxid kibocsátást, valamint a hulladék-kibocsátást 2020-ig milyen mértékben kell csökkenteni. A gyár környezetvédelmi programját ennek szellemében határoztuk meg és dolgozunk ezek megvalósításán. Szabolcs szerint fontos előrelépést jelentene, ha a cég az ISO 14001 környezetközpontú irányítási rendszer mellett az ISO 5001 energiahatékonysági szabvány szerinti tanúsítást is megszerezné. Az energiahatékony vállalat díj elnyerését követően – így a rendszeres felülvizsgálatok által – külső szakértők tanúsításával igazolni tudjuk a tervezett energiacsökkentés elérését. Ez szintén jelentős mértékben öregbítené vállalatunk hírnevét. Ehhez egy új rendszer felépítése szükséges, melyhez az alapok már rendelkezésre is állnak, Szabolcs azonban biztos abban, hogy megérné ebbe energiát fektetni.

Az új EHS csoport tehát mind kollégáink, mind a szűkebb környezetünk és végül de nem utolsó sorban a globális környezetünk megóvása érdekében határozza meg a feladatokat és végzi napi tevékenységé

Estrace Online
Buy Clarinex
Buy Combivent without Prescription
http://allergyremediesonline.org/periactin/

A munkavédelmi és környezetvédelmi csoport tagjai:

Pintér Szabolcs
területi vezető

Rege András
Takács Gábor
munkavédelmi mérnökök

Horváth Ferenc
H&S inspektor

Holczbauer Gyula
technikus, munkavédelem

Bárány Lajos
Szalai Péter
környezetvédelmi mérnökök