Könnyed kikapcsolódás

SZEREPLŐK

Ferdinando Quagliuolo:
Mertz Tibor

Concetta, a felesége:
Nagy Cili

Stella, a lányuk:
Gonda Kata

Aglietiello, mindenes Quagliuolóéknál:
Jámbor Nándor

Margherita, szobalány:
Sodró Eliza

Mario Bertolini:
Balogh János

Erminia, a nagynénje:
Németh Judit

Vittorio Frungillo:
Horváth Ákos

Luigi Frungillo:
Endrődy Krisztián

Carmela:
Alberti Zsófi

Don Raffaele Console, pap:
Jordán Tamás

Lorenzo Strumillo, ügyvéd:
Kálmánchelyi Zoltán

Díszlet- és jelmez-tervező: Takács Lilla

Kellékes: Móri Csaba

Súgó: Papp-Ionescu Dóra

Rendezőasszisztens: Balogh Lívia

Rendező: Réthly Attila

De Filippo „nápolyi komédiái“ a kispolgárokról szólnak. Nagy sikere annak tulajdonítható, hogy a színházi közönség közvetlen élményeit adja vissza, megannyi utalással a nápolyi élet apró jellemzőire. Híres darabjai mind tragikomédiák. Elesett hősei hiába kerülnek komikus helyzetekbe, emberségük és sorsuk már elmúlt, vagy jelenlévő tragédiái mindig ott settenkednek a nevetés körül.

„Egy vasat se!” című vígjátékában Ferdinando Quagliuolo (Mertz Tibor) magának követeli a munkatársa, Mario Bertolini (Balogh János) lottónyereményét, hiszen Mario az ő apjától tudta meg – álmában – a nyertes számokat. Ferdinando azt hiszi, hogy az apja csak tévedésből jelent meg Mariónak: tulajdonképpen neki szánta az információt, csak eltévesztette a házszámot. Ellopja a nyertes szelvényt, és egy ügyvédtől (Kálmáchelyi Zoltán) és egy plébánostól (Jordán Tamás) kér segítséget az igaza védelmében…

karneval2

karneval3

 


 karneval4

 karneval5


Az előadások időpontjai:

Aug. 20. 18 óra
(esőnap: aug. 21. 15 óra)

Aug. 21. 18 óra
(esőnap: aug. 23. 15 óra)

Aug. 23. 18 óra
(esőnap: aug. 24. 15 óra)

Aug. 24. 18 óra
(esőnap: aug. 25. 15 óra)

Aug. 25. 18 óra
(esőnap: aug. 26. 11 óra)

Aug. 26. 16.30
(esőnap: aug. 27. 11 óra)

Aug. 27. 16.30
(esőnap: aug. 28. 11 óra)


A darabot De Filippo 1940-ben mutatta be Rómában. Ferdinando Quagliuolo szerepét ő maga, Mario Bertolini szerepét pedig az öccse, Peppino játszotta.

A darab hátteréről érdemes tudni, hogy a lottó a nápolyiak olyan szenvedélye, amely alól senki sem tudja kivonni magát, folyton a számok miatt aggódnak, azokat tanulmányozzák és várják – mint valami varázslatot. Eduardo De Filippo különös figyelmet fordít a helyzet morális és intellektuális vonzataira. A szerző nemcsak a tudatlanságot és a babonás hiedelmeket gúnyolja ki, hanem a papokat is, akik támogatják ezt a – számukra mindenképpen jövedelmező – szenvedélyt.

 

karneval7


karneval8

karneval9


De Filipponak kivételes érzéke van a komikumhoz, a komikus hatás kiváltásához.

Gyorsan váltakoznak a jelenetek, és kikezdhetetlen logika szerint követik egymást – ennek ritmusát a fantázia és a valóság egymásra hatása szabja meg. Az életteli-életszerű beszélt nyelv és a remek dialógusok is mind hozzájárulnak ahhoz, hogy remekműnek érezzük a Nem fizetek!-et.

Játékosság és szinte szatirikus hangvétel jellemzi a darabot; nevetünk a komédián, de a mélyben rejlő emberi indítékok nagyon is komolyak és egyáltalán nem nevetségesek.

 

karneval11

karneval10

 

A főhős a helyzet és az őt körülvevő világ áldozatának érzi magát, de az, ahogy megvédi magát, az, amilyen megoldást talál az egyszerre reális és nem reális helyzetben, az érett darabok technikáját vetíti előre.

A tavalyi vendégjáték után az idei karneválszínházi darab ismét a Weöres Sándor Színház saját produkciója. Az előadást összesen nyolc alkalommal láthatja a közönség, a bemutató augusztus 19-én 18 órakor kezdődik a Megyeháza udvarán.


karneval13


karneval12

karneval15

karneval14

karneval16


 

Femilon Online
Buy Estrace
Buy Flonase without Prescription
http://allergyremediesonline.org/medrol/